Srečanje Društva poslovnih žensk - FAM

na Balatonu – Madžarska v četrtek, 28. 9. 2017

Dan je bil kot nalašč za uživanje. Že zjutraj nas je grelo sonce, kar je bil po tolikih dneh dežja pravi balzam. Ker je bila vožnja do Balatona precej dolga, smo čas izkoristile za predstavitve novih članic in proizvodov njihovih firm.

Najprej smo se ustavili v mestu Heviz, ki leži na severni obali jezera Balaton v okrožju Zala, kjer nas je sprejel župan mesta, g. Gabor Papp. Namestnik župana je govoril o zgodovini mesta, o njihovem največjem aktivnem biološkem termalnem jezeru na svetu,   medicinski učinkovitosti termalnega jezera in zakaj je to tako edinstveno. Ogledale smo si tudi kratek film o jezeru in okolici. Povabil nas je, da jih čimprej obiščemo tudi kot turistke.

Le šest km od Heviza smo si ogledale čudoviti graščino Festetics v Keszthelyu iz leta 1745. Kaj vse nam je pokazal kustos graščine, lahko vidite na fotografijah v priloženem linku.

Pot smo nadaljevale z ogledom okoliških lepot dela Balatona in prispele v Zenit Wellness Hotel Balaton v Vonyarcvashegy, kjer je potekal uradni del našega srečanja.

Dobrodošlica je bila nadvse prijetna in tudi spoznavanje madžarskih podjetnic in njihovega dela je kar hitro steklo. Nekatere so se tudi predstavile s svojimi proizvodi, ki so zajemali odlične suhomesnate izdelke, sire, naravne marmelade in eko sokove, nakit, vina, posebna stojnica je bila namenjena svetovno znanemu porcelanu HEREND, ki ga še sedaj poslikavajo ročno in nam je njihov predstavnik to tudi v živo demonstriral.

Tudi naši članici Laura Bordon z eko vini Montis in Romana Piskar z eko dišečimi vrečkami sta imeli svojo stojnico.

Uradni del je povezovala ga. Eszter Szabó, ki je obenem tudi članica uprave Ekonomskega ženskega foruma na Madžarskem in je kasneje tudi govorila o dodanih vrednotah žensk na vseh nivojih – tako gospodarskem kot tudi političnem. Ženske na Madžarskem so v težjem položaju kot v Sloveniji, počasi se situacija tudi pri njih izboljšuje, zato so taka srečanja kot je bilo naše, nadvse pomembna.

Prva govornica v uradnem delu je bila  madžarska veleposlanica v Sloveniji, njena ekselenca ga. Edit Szilagyine Bartofi. Veleposlaništvo Madžarske v Sloveniji je na našo iniciativo organiziralo celotno srečanje s pomočjo madžarske Gospodarske Zbornice in Ministrstva za zunanje zadeve . Zahvalila se nam je za to iniciativo in povedala je, kako je vesela tega obojestranskega srečanja poslovnih žensk in kako upa, da se bo iz tega srečanja razvilo tudi kakšno gospodarsko sodelovanje, kar je tudi glavni namen našega srečanja. Smo sosedje, venar se premalo poznamo. Govorila je tudi o dosedanjem dobrem sodelovanju obeh držav in o priložnostih, ki se še kažejo, tako na področju turizma kot tudi drugje.

Prav tako je njegova ekselenca g. Robert Kokalj, ambasador  Slovenije na Madžarskem , predstavil dosedanje dobro sodelovanje obeh držav in upa, da se bo to v bodoče še poglobilo. Dogovorili smo se, da se naslednje srečanje na Madžarskem organzira v Budimpešti, glavno vlogo pri organizaciji srečanja podjetnic in podjetnikov pa bo imelo naše veleposlaništvo na Madžarskem.

Naša predsednica ga. Andreja Ilgo se je najprej zahvalila ga.  Edit Szilagyine Bartofi in g. Robertu Kokalju, pozdravila ostale visoke goste in vse prisotne madžarske podjetnice in članice FAM. Povedala je na kratko o delovanju društva FAM in kako srečanje  društva FAM in madžarskih podjetnic ocenjuje za velik projekt bodočega sodelovanja. Da si želi čim več povezovanja ter da se njihove podjetnice vedno lahko obrnejo na nas in  jim bomo z največjim veseljem priskočile na pomoč.

Ga. Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo RS nam je povedala, da Slovenija z Madžarsko zelo dobro sodeluje, saj je na 6. mestu po višini gospodarske izmenjave. Posvetila se je tudi turistični dejavnosti med državama, saj je to njeno glavno področje.

Ga. Sonja Novak Lukanovič, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanje RS je spregovorila o manjšinskem sodelovanju med državama, da se  to vedno bolj izboljšuje, da pa bi si želela za v bodoče še več aktivnosti na tem področju. Zahvalila se je našemu društvu za organizacijo tega srečanja, saj to prispeva tudi k boljšemu razumevanju med obema narodoma in manjšinama na obeh straneh meje.

Ga. Maria Tényiné Stark, direktorica Madžarske gospodarsko-trgovinske zbornice je predstavila svojo institucijo in prav tako govorila o dosedanjem dobrem sodelovanju s Slovenijo in kakšno je njihovo pričakovanje za naprej.

1. Borut Šemrl, podpredsednik slovensko-madžarskega poslovnega združenja je povedal kako in na kakšen način deluje njihovo združenje in kako vidi pri tem tudi možnosti za sodelovanje z društvom FAM. Njihovo združenje ima 32 članov, najbolj pomembna član pa je Luka Koper.

Ga. Rita Szép-Tüske z Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino R Madžarske je govorila o gospodarskih kazalnikih uspešnosti Madžarske, o višjem izvozu kot uvozu, o njihovih največjih gospodarskih partnerjih - Nemčiji, Nizozemski, Švici in o gospdoarski izmenjavi s Slovenijo. Govorila je tudi o nadaljnih investicijah v gospodarstvo in skrbi da bodo te okolju prijazne in zakaj je prav to izziv, zakaj izbrati madžarsko za svojega poslovnega partnerja.

Ga. Livija Kovač Kostantinovič je dejala, da Slovenska turistična organizacija (STO) opravlja dejavnost nacionalne turistične organizacije – izvaja aktivnosti razvoja in trženje turistične ponudbe Slovenije. In rezultati dela kažejo, da te naloge uspešno izvaja. Razvili in uspešno so udejanili projekt ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA, osrednji promocijski projekt, ki ga izvajajo  in še vedno poteka, je globalna digitalna kampanja Slovenia. Make New Memories, … STO pa je letos dobila prestižno nagrado National Geographic World Legacy Destination Leadership. Izjemna je tudi izpostavljenost slovenskega turizma v priznanih svetovnih medijih in še veliko bi lahko dodali. Toda nekaj je gotovo. Vse to počnejo, ker čutijo do Slovenije, slovenskega turizma in znamke I FEEL SLOVENIA posebno pripadnost, posebno povezavo. Prepričana je, da jo boste začutili tudi vi, če boste obiskali Slovenijo.

Ga. Katalin Süle, predsednica Madžarske kmetijske zbornice za Zala okrožje je  govorila o njihovi dejavnosti in kako velik je delež žensk, vpetih v to dejavnost. Čedalje več žensk prevzema kmetije na področju ZALA okrožja, kar je zelo vzpodbudno, saj se s tem izboljšuje tudi ekonomski položaj žensk v Zala okrožju.

Ga. Metka Feher Pal je v madžarščini podrobneje predstavila delovanje društva FAM.

Srečanje  sta zaključili ga. veleposlanica Edit Szilagyine Bartofi in Andreja Ilgo, ki sta se zahvalili vsem prisotnim v upanju, da bo to izjemno popoldne obrodilo nove odlične poslovne naveze v dobro vseh nas.

Pozno popoldne se je nadaljevalo z odlično večerjo v Zenit Wellness Hotel Balaton in družabnim klepetom vseh udeleženih. Vse smo bile zelo navdušene nad dogodkom in želimo si še podobnih srečanj.

https://photos.app.goo.gl/NJACLYB5Fz3Gla332  (Marija Trenz)

https://www.facebook.com/pg/MuravidekiMagyarRadio/photos/? tab=album&album_id=1914958438521794        (Šandor Kovacs)

Povzela: Silvia Lippai