Marina Portorož – sobota, 9. junij 2007

Dan je bil po vseh minulih štirinajstih dneh turobnosti kot naročen – vroč, sončen, in prijeten.

Najprej nas je popeljala pot v  sečoveljske  soline, kjer nam je organizirala voden ogled solin ga. Tatjana Cirer Kos. Seznanile smo se s starodavnim načinom pridelave soli, si ogledale nekaj značilnih vrst ptic in drugih živali, ki jih je mogoče videti le na tem območju in so se tekom stoletij privadile načinu življenja v solinah.

Pot smo nadaljevale v Marino Portorož, kjer nas je čakal direktor in lastnik firme Jonathan Yachtinga in izvrstni jadralec g. Rudi Frantar s petimi jadrnicami in prestižnim motornim čolnom jamesbondovske oblike.
Dveurno jadranje je bilo nepozabno doživetje, pomagali so tudi “jägermeisterčki”, ki nam jih je v ta namen za premagovanje morskih slabosti podaril g. Slavc Grčar, direktor firme G3 Spirits.
Vreme se ni držalo vseh obljub in je na celino poslal hudo ploho – ampak me smo bile tako pridne, da ploha nas na  morju ni dosegla.
Seveda smo že vse delale plane, kako bomo šle poleti na daljše jadranje, predsednica Aleša pa je določila, da bomo organizirali dvodnevno križarjenje še pred pravimi dopusti. Verjetno jo bo potrebno ubogati.

Ob vrnitvi v marino nas je pričakal direktor Marine Portorož g. Boris Zupančič in nam na sprejemu s šampanjcem povedal nekaj o  kapacitetah in delovanju Marine.

Današnja okrogla miza pod naslovom SRČNI IN PRISRČNI, se nam je zdela kot nalašč za ta pred dopustniški čas.
Gostili smo:

• prof.dr. Metko Zorc, dr. med. in
  • prof. dr. Andreja Marušiča, dr. med., univ.dipl.psih., zdravnik psihiater

Prof. dr. Metka Zorc, dr. med je predstojnica Inštituta za histologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter strokovna in idejna voditeljica tretjega slovenskega Centra za kardiologijo in srčno kirurgijo MC Medicor v Izoli in je gotovo posebna osebnost v slovenskem prostoru. Center ima najboljše rezultate zdravljenja v evropskem prostoru in je bil na osnovi ankete Ministrstva za zdravje izbran za najboljšo bolnišnico v Sloveniji 2006.
S svojo neverjetno energijo in sposobnostjo organizatorice ter toplim človeškim odnosom do bolnika je uspela združiti klinično medicino s hladno znanostjo in osvojiti laskavi naslov Slovenka Leta.
Njena zasluga je, da v Sloveniji ni več čakalnih dob na srčne operacije in invazivne diagnostične posege. V slovensko medicino je prinesla novo strategijo zdravljenja bolezni srca in ožilja in razvila posebne raziskovalne metode na področju vzrokov in nastanka aterosklerotične bolezni.
Dr. Zorčeva nam je povedala, kako je nastal Center za srčno kirurgijo v Izoli in zakaj že ne prej?  Pojasnila je, da če bi bile oblasti bolj naklonjene temu projektu, bi že zdavnaj zaživel, saj se je zanj potegovala že dolgo let pred tem; da nudijo v tem centru ljudem prijazno okolje, odlično oskrbo, vrhunsko zdravljenje z najmodernejšimi aparaturami. Pove tudi, da so težave s socialnim zavrovanjem, saj velikokrat ne priznavajo  zdravljenj z najboljšimi zdravili, ki jih pri njih dajejo bolnikom in da so tu kar težave, kako delati, saj si prizadevajo, da pacient dobi najboljše. Po načinu zdravljenja ne zaostajajo za nobenim svetovnim kardiološkim centrom, čeprav so majhni.

Prof. dr. Andreja Marušiča, dr. med., univ.dipl.psih., zdravnik - psihiater je psihiater 21. stoletja. Klinik brez halje. Znanstvenik, ki ne vidi razlike med družbo in geni in ki zna spregovoriti o depresiji in samomoru na zanimiv in preprost način. Z evropsko priznano raziskovalno skupino na področju javnega duševnega zdravja zdaj dela na Univerzi na Primorskem, predava na vseh treh slovenskih univerzah in na več tujih, zahodno in vzhodno od naših meja. Kot psihiater dela v ambulanti Cardial d.o.o., na Psihiatrični kliniki v Ljubljani vodi ambulanto za suicidalne osebe in v Domu za starejše občane Nove Fužine. Od leta 2000 je nacionalni koordinator za področje duševnega zdravja pri Svetovni zdravstveni organizaciji, od leta 2003 pa predsednik Sveta za duševno zdravje pri Vladi Republike Slovenije. Zavzema se za enakost med duševno motnjo in telesno boleznijo, saj je stigma v povezavi z duševno motnja še vedno zelo prisotna. Bolj kot na medicino in psihologijo pa je navezan na glasbo.
Dr. Marušič je povedal, s čim vse se ukvarja in nas povabil tudi na njegovo predavanje v torek, 12.6.2007 v Cankarjev dom.
Predsednica društva Aleša Kandus, ki je omizje vodila, je načela temo o samomorih na slovenskem. Dr. Marušič  je povedal, da so samomori v bistvu posledica neke agresivnosti v človeku, da jih je več predvsem pri pogumnih ljudeh in ljudeh, ki opravljajo odgovorne funkcije. V nadaljevanju se je loteval  predvsem tem iz psihiatrije in kako je v človeku samem, da se odloči ali bo kak dogodek nanj vplival bolj ali manj stresno. Da imamo vsi tudi negativne potenciale, vendar če jih pustimo pri miru, jih ne sprožimo, do posebno stresnih situacij v nas ne more priti. Več ali manj je vse odvisno od nas in na kak način se odzivamo na razne situacije v okolju.... Spregovoril je o depresiji in drugih duševnih boleznih z namenom, da bi jih ne spregledali in zanemarili.
Na omembo, kako se počuti kot Adam brez napake, je dr. Marušič povedal, da se ne počuti popolnega, stremi pa k temu, da bi večino stvari opravil na svoj najboljši možni način.

Pogovore bi lahko nadaljevali v pozno popoldne, ker je bilo še veliko vprašanj, vendar je čas določil svoje. In tudi naši želodčki so zahtevali svoje.

Družabni večer ob odlični pogostitvi osebja iz Marine Portorož smo pod vodstvom Diane Pevec, vodje marketinga in trženja v Marini Portorož, zaključile z ogledom marine in njenih novih apartmajskih kompleksov.