Srečanje društva FAM in skupščina 2011 na mestni občini v Ljubljani

Leto je naokrog in zopet smo naše srečanje in skupščino društva  organizirale  na mestni občini Ljubljana, pod pokroviteljstvom  župana mesta, g. Zorana Jankovića. To je postala že kar tradicija društva FAM in izredno smo vesele, da nam je to omogočeno.

Najprej smo malo poklepetale ob čudoviti penini Quercus Rose, ki jo je daroval direktor kleti  Dobrovo g. Silvana Peršolja.

Ob 17. uri – točen kot vedno, se nam je nasmejan pridružil župan mesta Ljubljane, g. Zoran Janković.

Srečanje je pričela naša predsednica, mag. Arijana Lipovec, ki je povedala:

»Najprej naj povem, da ja za menoj skoraj leto dni predsedovanja in da sem  vesela, da se imamo lepo in da se vedno več novih članic  priključuje društvu. Za mene je to tudi priznanje, da dobro delamo in trudile se bomo, da bo društvo vedno boljše in predvsem  po vaših željah. Zato smo vedno vesele, če  boste dale kake pobude, mnenja in predloge.

Zdaj pa bi se posvetila našemu gostitelju, županu Ljubljane, ki naše glavno mesto dan za dnem  spreminja v najlepšo evropsko prestolnico.«

G. Janković  je povedal, kaj vse je bilo od lanskega leta storjeno, na kaj je še posebej ponosen in kaj vse še ima v planu v tem mandatnem  obdobju. Seveda  na uresničitev vseh sprejetih programov vplivajo  tudi sredstva in če bi imel vsaj petino  sredstev, ki jih ima tozadevno na razpolago mesto Dunaj, bi  z lahkoto postoril planirano in še več.

Govoril je tudi o komunalnih in drugih odpadkih v mestu in da se ta problematika ne razlikuje  od drugih prestolnic, da pa si on  želi, da bi se precej izboljšala  in da temu problemu posvečajo na MOL-u veliko pozornost.

Po vsem povedanem  smo sigurne, da bo uresničil svojo napoved, da bo Ljubljana  najlepša  evropska prestolnica.  In tudi me si želimo enako, saj verjamemo vanj.

Na današnjem  srečanju društva se je predstavila tudi agencija ARAO – javni gospodarski zavod, ki skrbi, da je za radioaktivne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, ustrezno poskrbljeno. To pomeni, da se odpadke pakira, skladišči in odloži tako, da radioaktivne snovi iz njih ne morejo priti v okolje in do človeka. ARAO je res zelo specializirana agencija, ki se ukvarja  z zelo posebno vrsto odpadkov, ki se jih marsikdo boji. Vendar pri ravnanju z radioaktivnimi odpadki uporabljajo enake pristope kot pri ravnanju z drugimi nevarnimi  in nenevarnimi odpadki. Če jih že proizvajamo, se trudijo, da je teh odpadkov čim  manj in da jih po možnosti  reciklirajo. Če res ne gre drugače, pa jih odložijo tako, da radioaktivne snovi v njih ne morejo škoditi okolju in ljudem.

Tema o radioaktivnih odpadkih je vzbudila razmišljanja tudi o drugih okolju tujih in nevarnih snoveh, sevanjih in ostalih komunalnih  in drugih odpadkih. Seveda pa tudi o odgovornosti posameznika, podjetij in družbe, da  z naravnimi viri upravljamo tako, da bomo potomcem pustili svet, v katerem bodo lahko živeli zdravo in kvalitetno.

Mag. Lipovčeva je povedala, da ko je govora o odpadnih materialih, se lahko pohvalimo, da je med nami naša članica Mirjana Gojak iz Agenzie Gojak Koper, ki  sledijo dognanjem v svetu, saj zastopajo vodilnega svetovnega prozvajalca dodatka za oxo-biorazgradljivo plastiko D2W, firmo Symphony Environmental Ltd iz Londona, ki je preprosta rešitev za zmanjšanje odpada plastike v naravi!

Ko se v proizvodnji npr.plastičnih vrečk doda aditiv D2W, le-ta pretvori običajno plastiko ob koncu njene življenske dobe v material z drugačno molekulsko strukturo. To ni več plastika, temveč material, ki se popolnoma bio razgradi v odprtem okolju na enak način kot naravni materiali. S pomočjo mikroorganizmov ostane le voda, ogljikov dioksid in humus, brez škodljivih ostankov.

Po prijetnem razgovoru z županom  MOL in predavanjem  dr. Metke Kralj, smo pričele z letno skupščino društva FAM, kjer smo pregledale poslovanje društva  za leto 2010 in se posvetile programu in finančnemu planu  za leto 2011. Članice so bile  z opravljenim  delom  zadovoljne in se veselijo že vseh napovedanih letošnjih dogodkov.

Po skupščini smo se predale  uživanju  ob dobri hrani, ki jo je pripravil  Vivo Catering  iz Ljubljane in ob odličnih vinih družbe Kapela, ki letos praznuje 90 let svojega delovanja. Ob vsem tem obilju, smo  klepetale še kar precej dolgo v noč.

FOTOGALERIJA – Srečanje FAM in skupščina na MOL-u – foto Mihalel Peter Fras

FOTOGALERIJA: Srečanje FAM in skupščina na MOL-u - foto: Doroteja Omahen