T: 01/786 58 07,
F: 01/786 58 07

Srečanje Društva FAM v podjetju VARIS Lendava, dne 19. 9. 2018

Pred prihodom v podjetje Varis Lendava smo se članice FAM udeležile vodenega ogleda razstave izvrstnega belorusko-francoskega slikarja Marca Chagalla na Lendavskem gradu. Z razstavo grafik Marca Chagalla z naslovnom Stvarjenje in Biblija v Galeriji - Muzeju Lendava nadaljujejo s ciklom Velikani svetovne likovne umetnosti. Na lendavskem gradu bo tako do 31. oktobra na ogled 135 grafik iz sicer izjemno velikega opusa enega najvidnejših in samosvojih slikarjev 20. stoletja, večina med razstavljenimi deli je posvečena bibijskim motivom.

Ob dobrodošlici z vini CUK in ogledom proizvodnih in drugih prostorov podjetja Varis Lendava smo se pocarkljale z odličnimi mesnimi izdelki podjetja KODILA in LUŠT paradižniki. Tako smo bile dobro pripravljene za nadaljevanje popoldneva, ko je prisotne pozdravila tudi predsednica društva FAM dr. Nataša Pirc Musar.

Po videnem in slišanem na srečanju v  Varisu smo se lahko  prepričale, da  Pomurje še zdaleč ni zaostala regija, ampak celo prednjači pred nekaterimi drugimi predeli Slovenije in znana fraza, da za uspešnim možem stoji žena, ki podpira tri vogale, še kako drži tudi za Pomurje.

Da je temu tako, je potrdila gostiteljica – naša članica, direktorica in solastnica enega najuspešnejših podjetij na severovzhodu države in tudi širše, lendavskega Varisa, ki sodi med tri najboljše evropske proizvajalce gotovih kopalnic, mag. Sabina Sobočan.

Prisotne članice so se prepričale, da gre za zelo uspešno podjetje, ki je med minulo gospodarsko krizo sicer utrpelo veliko škodo, a je preživelo in napredovalo, saj ima prodane skoraj vse kapacitete gotovih kopalnic.

Gotove kopalnice so industrijsko izdelani samostojni modularni gradbeni elementi, ki se na objekt dostavijo popolnoma dokončane (oploščene s ploščicami in z vsemi montažnimi elementi, kot so umivalniki, pipe, ogledala, straniščne školjke, sušilniki za lase – z vso notranjo opremo), z vso inštalacijo in se po priklopu vseh inštalacij že lahko takoj uporabljajo. Njihove reference so hoteli SHERATON, HAMPTON BY HILTON, MOTEL ONE , INTERCITY, NOVOTEL, HOLIDAY INN, STEIGENBERGER, HIEX, SCANDIC ….

Druga velika dejavnost Varisa so radiatorji -  kakovostna grelna telesa, ki se vgrajujejo v toplovodne sisteme ogrevanja. So dizajnersko dodelani, izdelujejo jih v barvah po želji kupca. Za radiator Memory so leta 2015 prejeli eno najprestižnejših oblikovalskih nagrad, Red Dot.

Potem so tu še skate parki, ki jih tvorijo tovarniško izdelani elementi iz betona. Iz široke palete elementov se na poljubnih lokacijah (parki, šole, hoteli, stanovanjska naselja, ...) izdelajo raznovrstne kombinacije, ki se uporabljajo za rolkanje. Pump track pa je poligon, ki je sestavljen iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med sabo ritmično povezani v krožno celoto. Njihovi skate parki v tujini so v  LAS PALMASU – Kanarski otoki,  MADRIDU, MÜNCHENU, LUXEMBURGU, …

Po predstavitvi Skupine Varis s stani mag. Sabine Sobočan in njenega očeta, ki ga je Sabina nasledila, je  pomursko gospodarstvo predstavil direktor Pomurske gospodarske zbornice, g. Robert Grah, ki je povedal, da je gospodarstvo v njihovi regiji uspešno in stabilno z dobrimi gospodarskimi rezultati ( rast izvoza, nove investicije, upad brezposelnih, nove zaposlitve)  in v solidni kondiciji.

»Gospodarska moč regije se krepi. Blagovne menjave je bila v letu 2017 rekordna in je znašala 1,7 Miljarde €, od tega za 847 Mio € izvoza, kar pomeni za 9,6 % povečanje izvoza glede na enako obdobje leta 2016.

Po zapolnjenih naročilih in kapacitetah v predelovalni dejavnostih se je prav tako povečal neto prihodek na 2.5 miljarde €, neto čisti dobiček pa znaša 58 mio €.

Torej vsi trendi še naprej nakazujejo na optimizem in stabilnost pomurskega gospodarstva. Stabilnost regiji dajejo predvsem izvozno usmerjena podjetja. Najpomembnejši izvozni partnerici Pomurja še naprej ostajata Nemčija in Avstrija, v kateri gre več kot polovica celotnega izvoza. Regija pridobiva tudi na geostrateški legi in prometnih povezavah saj ima v obsegu 300 km na voljo 15 milijonov potrošnikov. Skozi pokrajino potekajo številne pomembne mednarodne prometne poti. V zadnjih desetih letih se pomursko gospodarstvo spreminja in preoblikuje iz nekdaj tradicionalnih panog v panoge, kjer se uporablja najsodobnejša napredna tehnologija, ki proizvaja visoko kakovostne izdelke in rešitve, ki lahko globalno dosegajo najvišjo dodano vrednost.

Najbolj stabilne panoge so kovinsko predelovalna, ki tudi v zadnjih letih največ zaposluje, elektro,  živilska in gradbeništvo. Prav tako pa se pri prodaji pozna dvig domače porabe, predvsem pri živilcih. V zadnjih treh letih torej beležijo dvig večine gospodarskih kazalnikov in tudi števila zaposlenih, saj podjetja izvajajo nove investicije in povečujejo število zaposlenih.

Stopnja registrirane brezposelnosti se v zadnjem letu zmanjšujeV letu 2017 je bilo 7.144 evidentiranih brezposelnih oseb na zavodu za zaposlovanje. Danes jih je 5.863, kar pomeni 12,7 %, brezposelnost.

Stanje torej je dokaj stabilno, ostaja pa še kar nekaj težav, ki jih bodo morali še razrešiti.

Dr. Nataša Pirc Musar je vodila zanimivo in odmevno okroglo miza na temo: “Sodobni izzivi sodobnih menedžerjev – kako voditi!” Osrednji govorniki na omenjeno aktualno temo so bili: Iztok Polanič – Pomgrad Murska Sobota;  Martin Žigo – Lušt Paradajz Renkovci; Sabina Sobočan – Varis Lendava; Janko Kodila – Kodila Markišavci.

Tako je oče iztoka Polaniča, legendarni Stanko Polanič najuspešnejši pomurski podjetnik in ustanovitelj Pomgrada, Panvite, Marofa,  brat pa je Peter Polanič, direktor Panvite in predsednik PGZ (Pomurske gospodarske zbornice). Iztok Polanič nam je povedal, kako je bilo izstopiti iz očetove sence in kakšne izzive je imeli pri tem in kako dobro sodeluje z bratom Petrom, a še vedno kritično tudi pod budnim očesom očeta Stanka. Družba Pomgrad se uvršča med vodilna slovenska gradbena podjetja in gradbena podjetja regije Adriatik, ki jih odlikujejo strokovnost in zagotavljanje vrhunskih gradbenih rešitev ter celostna podpora projektov vse od zasnove pa do izvedbe. Kot eden vodilnih gradbincev se ponašajo z lastnim znanjem, opremo in izkušnjami za izpeljavo najzahtevnejših gradbenih projektov.

Mag. Sabina Sobočan je že veliko povedala o Varisu. Ker pa je podjetje nasledila po očetu Štefanu, je  imela podoben izziv kot Iztok Polanič, saj je oče pred letom  “uradno”  šel v pokoj, čeprav je v firmi še dejaven kot prokurist. Ob prevzemu firme je že imela dva majhna otroka in tudi  mož je zaposlen v Varisu. Povedala je, kako ni lahko obvladovati biznisa in družine in  je velikokrat  težko ločiti, kdaj je komunikacija službena in kdaj zasebna. K sreči ji oče še vedno pomaga, čeprav je bilo v začetku precej hudo, ker so bili vsi zaposleni očetov kader in je bilo kar nekaj težav jim obrazložiti, da zdaj ona vodi podjetje in ima malo drugačen pristop vodenja.

Tudi Janko Kodila je moral stopiti v čevlje svojih družinskih predhodnikov.  Podjetje vodita skupaj z ženo in pravi, da jima to kar dobro uspeva -  usklajujeta poslovno in zasebno življenje, saj veljata kot zelo  harmoničen par.  Podpora žene mu veliko pomeni in je to neke vrste prednost, vendar znata narediti ločnico. Tri generacije družine Kodila so vpete v predelavo mesa in mesnih izdelkov po preizkušenem sloganu »Ko veš, kaj ješ«. Eno najstarejših mesno predelovalnih podjetij pri nas, ocenjeno z visoko kvaliteto izdelkov.

Martin Žigo je bil med vsemi gosti edini, ki je začel dokaj mlad in iz nič. Ideja je prišla sama od sebe. Zdajšnje Združenje LUŠT, ki deluje v okviru družbe Paradajz d.o.o., je nosilec znanja s področja  integriranega gojenja vrtnin v zaprtih prostorih, ogrevanih z geotermalno energijo v Sloveniji. Rastlinjaki v Renkovcih v Prekmurju se raztezajo na 80.000 m2 (6 ha) s steklom pokritih površin, ob njih pa je mogoče najti še geotermalno vrtino in lagune, v katerih se zbira deževnica za zalivanje rastlin. Uspelo mu je ob sodelovanju partnerjev, veliko garanja in dobre volje ter finančne pomoči tistih, ki so verjeli vanje. LUŠTen paradižnik prepoznate po izrazitem vonju in še boljšem okusu. Videti je kot paradižnik, ki ga pridelate na domačem vrtu in takšen je tudi njegov okus. Okusen. Svež. Zdrav. Rdeč. Sočen. Poln. Dišeč. Povabil nas je tudi na LUŠTno domačijo, kjer lahko v novem vzorčnem rastlinjaku  spoznamo LUŠTen način pridelave in vidimo 100 različnih sort paradižnika.

Vsi sogovorniki so se strinjali, da je vodenje podjetja dan danes težko – na sodoben ali nesodoben način. Mora biti dobro, uspešno in zadovoljivo za vse ustvarjalce v njem. Govorili so o tem, čemu posvečajo največ pozornosti, s kakšnimi problemi se srečujejo,  da imajo težave z deficitarnimi kadri, o katerih je že govoril g. Robert Grah in je v današnji družbi odraz neravnovesja na trgu delovne sile, pa o odnosih v podjetju – skratka o vsem, kar pripomore k uspehu podjetja. Seveda je k dobri debati pripomogla naša predsednica, ki je okroglo mizo vodila, saj je  kot dolgoletna novinarka in voditeljica znala na prav poseben način izvleči iz sogovornikov tisto najbolj skrito …

Ob koncu je seveda sledilo družabno srečanje po prekmursko, ki bo gotovo veliki večini prisotnih ostalo v lepem spominu, pa ne le po odlični kulinariki in kapljici … temveč tudi po dobrih vibracijah med vsemi nami.

Povzela: Silvia Lippai

Povezava na posnetke s srečanja. Fotografirala: Marija Trenz