Srečanje društva FAM v AMZS - CVV na Vranskem – 19. 4. 2017

Tole srečanje FAM se nam vremensko ni prav dobro izšlo. Hladno, pihalo je, me pa naj bi opravile na poligonu s čisto desetko. Težko, težko …

Še dobro, da nas je ob prihodu ogrel »špalir« brhkih fantov z vrtnicami in nam že ob prihodu polepšal popoldan.

Po pozdravnem nagovoru naše predsednice Andreje Ilgo, je prevzela vodenje FAM članica Maja Ambrož z AMZS, ki je pričela:

»Spoštovane dame – DOBRODOŠLE v družbi Pravega prijatelja, tukaj v objemu narave, kjer se v varnem okolju privajamo za situacije, ki nas čakajo na asfaltnih površinah tam zunaj.

Danes je čas za druženje, nove dimenzije varnosti in nepozabno doživetje. HVALA, ker ste si vzele čas! Obljubljamo vam, da si boste na koncu rekle: »Tile Pravi prijatelji so zares ta»pravi in še jih obiščem. Vozila so naša strast. Varnost je naše poslanstvo. Varna mobilnost je naš cilj. To je naša zgodba, to je prijateljev  talent.«

Začetek popoldneva je začinil finalist izbora Slovenija ima talent 2016, Luka Sešek –z »MOJA«...

AMZS ponuja storitve po vsej Sloveniji. To je zagotovo njihova prednost in veseli so, da se lahko pohvalijo s 25 poslovnimi enotami, ki sledijo poslanstvu. Moč blagovne znamke AMZS je velika. Pozna jih več kot 99 % Slovencev, članstvo navdušuje več kot 96 % članov. Zato, ker verjamejo v njihovo zgodbo, jo živijo in pišejo skupaj z njimi in z njihovo direktorico AMZS d.d., Lucijo Sajevec na krovu, ki nas je toplo in prisrčno pozdravila, kot pač znajo le ženske.

AMZS Center varne vožnje te vedno dvigne. Vzbudi zavedanje, kako zelo pomembno je, da sta obe roki na volanu, da misli ne krade telefonski pogovor med vožnjo in podobno. Ta edinstven poligon pa ponuja zares veliko kar vse nam je povedala vodja Centra Petra Wagner Čuk.

»Verjamem, da je za vami na tisoče prevoženih kilometrov. Toliko, da ste pri vožnji suverene in izkušene. Toliko, da je pri izbiri vozila pomemben odločitveni dejavnik varnost. Pa vendar, ali je za varnost nas in naših sopotnikov zares dovolj, da nam vozilo omogoča sodobne varnostne sisteme? Nikakor!

Že pnevmatike bistveno vplivajo na raven naše varnosti kot ostali vitalni deli vozila, za katerega smo odgovorne same. Me, ki med vožnjo tako rade telefoniramo ali celo prebiramo sporočila.

Ste kdaj pomislile, kako si nastavite sedež in volan? Verjetno udobno; pa je tudi učinkovito? Pa torbica na sopotnikovem sedežu? Povprečna teža ženske torbice je 2 kg. Pri trku s hitrostjo 50 km/h vas bo ta torbica lahko zadela s težo 50 kg. Predstavljate si, to je teža vreče cementa!

Delo od vas zahteva urejenost. Vožnja od vas zahteva hitre in odločne reakcije. Slednje bodo odločilne v kritičnih situacijah, zato ne zanemarite pomena obutve, s katero vozite.

Ne glede na kakovost in vrednost vozila je vožnja varna toliko, kolikor smo varne voznice. Zato, drage dame, kako (ne)varno vas vozijo izkušnje?

Pridružite se srečanju in v varnem okolju izkusite različne situacije, ki se vam na cesti sicer lahko pripetijo. Pod okriljem strokovnjakov se boste naučile pravilnih ravnanj ter drugih zvijač, ki vam bodo v pomoč, da bo vaša vožnja varnejša.

Ker na cesti odloča sekunda, bomo poskrbeli za pravo mero resnosti in sproščenosti in zagotovili, da vas bo to druženje še dolgo navduševalo.«

Na cesti odloča sekunda, zato je naša dolžnost, da v nesreči pomagamo po najboljših močeh. Prave reakcije rešujejo življenja, zato smo z veseljem prisluhnile prikazu reševanja ob prometni nesreči. Z nami sta bili tudi tokrat (tako kot na srečanju v SENSE Wellness Centru) dr. Tina Kaparić in Anita Štumpfl, ki sta nadgradili naše že usvojeno znanje reševanja.

O uporabnih nasvetih in nekaj tehničnimi navodili za varno vožnjo nam je  povedal g. Brane Legan, več pa smo izvedele kar na licu mesta od njega in njegovih vrlih inštruktorjev  varne vožnje.

Ob prihodu smo prejele ovratne trakove s kartončki različnih barv. Barve kartončkov so nas razvrstile v 5 skupin, ki so  vodeno krožile po poligonu varne vožnje, z namenom, da smo zares kar se da učinkovito izkusile module.

Čakalo nas je nekaj nepozabnih ur na poligonu, ki so hitro minile. Prisluhnile in upoštevale smo navodila inštruktorjev, predvsem pa uživale v tistem, kar sicer povsem rutinsko počnemo. Vožnji, ki so nam jo malo začinili, da ni bilo dolgočasno.

In ker se po skoraj polovici delovnega časa spodobi malica, smo me s svojimi borbončicami okušale mojstrovine njihove kuharske »šefice«.

Bilo je nepozabno in mislim, da smo vse doumele, kako je potrebno usposobiti tudi naše družinske člane; ja, pa tudi nas, ker to je bil le kanček poduka….

Povzela: Silvia Lippai