Srečanje društva poslovnih žensk – FAM, Četrte Poti Kranj,
Občine Kranj in Kranjske knjižnice
dne 29. 1. 2015

Napovedovali so dež, sneg in še marsikaj od tega, vendar se nas je vreme usmililo, saj v petkah po snegu dame res ne moremo hoditi čez mesto Kranj. Že od parkinga dalje so nas vodili mladci in mladenke v narodnih nošah do stare Layerjeve hiše in Škrlovca. Ureditev je bila na visokem nivoju, tako kot vse, kar je sledilo.

Dogodek v  organizaciji kranjskega podjetja Četrta pot, Mestne občine Kranj, Društva poslovnih žensk - FAM in Mestne knjižnice Kranj je bil del praznovanja 25-letnice delovanja Četrte poti in hkrati priložnost za pogovor o delovno-pravni zakonodaji v luči zakonodajnih sprememb.

Na uvodnem sprejemu v stolpu Škrlovec v starem Kranju, kjer nam je pripravil sprejem župan mesta Kranja  Boštjan Trilar (kar ni slučaj, saj kranjska občina vlaga velike napore v oživitev starega jedra) je župan orisal vizijo svojega županovanja in predvsem   poudaril, da je Mestna občina Kranj že naredila prve korake k odpiranju gospodarstvu, saj prva v Sloveniji uvaja pisarno za podjetja, pisarno za evropska sredstva in pisarno za zadovoljstvo občanov. Pri tem  gospodarstvu zgleduje pri pripravi projekcije proračunov za naslednje osemletno obdobje ter hkrati pripravlja razvojno vizijo za naslednjih 15 let. »Kdorkoli bo želel v Kranju investirati, graditi, zaposlovati, širiti proizvodnjo, narediti izpostavo, ima vrata občinske uprave in moje pisarne odprta 24 ur na dan in pogrnili mu bomo še rdečo preprogo,« je bilo povabilo župana Trilarja okoli sto in več udeležencem srečanja gospodarstvenikov v Kranju.
Iz Škrlovca smo se odpravili skozi prazno mestno jedro, ki je zaradi napovedi slabega vremena bilo kar malce žalostno.

Samo srečanje je potekalo v najmodernejši knjižnici v Sloveniji (bivši veleblagovnici Globus Kranj), ki se s svojo opremljenostjo lahko kosa z najboljšimi knjižnicami v Evropi. Podrobneje nam jo je predstavil direktor Viljem Leban.

Najprej pa je župan mesta Kranj  Boštjan Trilar še enkrat pozdravil vse navzoče in rekel: »Verjamem, da velik del vašega uspeha lahko pripišemo viziji. Vizija je tista, ki je v preteklosti premikala gore, vizija je tista, ki nam je nudila napredek. Tudi Mestna občina Kranj ima zelo močno vizijo, da bo Kranj ponovno postal gospodarsko, športno in kulturno središče Gorenjske. In današnje srečanje je eden prvih korakov«. Izrazil je željo, da se občina in podjetja v prihodnje čim bolj povezujejo in delajo v skupno dobro, ker le tako bodo lahko  dosegli začrtane cilje.

Društvo poslovnih žensk - FAM je predstavila naša predsednica, Andreja Ilgo in povabila vse povabljene poslovne dame, da se nam pridružijo.
Direktor in ustanovitelj podjetja Četrta pot Boris Šolar je orisal 25 let razvoja kadrovskih informacijskih in identifikacijskih sistemov, za katere so specializirani. Njihovo poslanstvo je uvajanje uporabnikom prijaznih rešitev, s katerimi omogočajo lažje in hitrejše ter s tem uspešnejše delo organizacij različnih velikosti. Med izzivi je bila tudi informacijska oprema tukajšnje najmodernejše knjižnice.

O četrti poti in njeni uspešni zgodbi razvoja je spregovorila tudi naša članica Nataša Kovačič pomočnica generalnega direktorja  Četrte poti.

Vso dogajanje pa je povezoval Sebastjan Kepic, ki ga dobro poznamo že iz Radia HIT.

Sledila je okrogla miza o delovno-pravni zakonodaji in kako razbiti njene okove.
Iz praktičnih izkušenj so gostje okrogle mize spregovorili o normativnih okvirih novega ZDR, socialni kapici  in ambiciji Slovenije kot gazele.

Sodelujoči na okrogli mizi - Boris Šolar (generalni direktor Četrte poti), Tanja Skaza (direktorica Plastike Skaza), Matjaž Čadež (predsednik upravnega odbora Halcoma in predsednik Sveta Gazela),  Samo Roš (član uprave Leka),  Peter Frankl (direktor in glavni urednik časnika Finance) in Peter Pogačar z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so v pogovoru zagrizli v delovno-pravno zakonodajo v Sloveniji. Poudarki so bili predvsem na previsoki obremenitvi dela, da je potrebno spremeniti dohodninsko lestvico tako, da bo omogočala nagrajevanje sposobnih in prodornih strokovnjakov. Delovno-pravna zakonodaja naj bo bolj prožna pri odpuščanju, ko pride do nepremostljivih neskladij med delodajalcem in zaposlenim. Ključni izziv države je drugačna ureditev stroškov dela pri nagrajevanju uspešnih delavcev. Breme visokega obdavčenja dela je možno porazdeliti, da se ga nekaj prenese na obdavčevanje premoženja in dobičkov. Država potrebuje jasno vizijo razvoja in strategijo za njegovo uresničevanje, da bo lahko stopila na pot rasti.
Matjaž Čadež je še dodal, da je Mestna občina Kranj z županom Boštjanom Trilerjem tipičen primer začetka, kako naj bi država postala boljša.
Moderatorka pogovora Jana Petkovšek Štakul, urednica Dnevnikove priloge Gazela, je pogovor strnila v sporočilo: več podjetnosti, več odgovornosti je treba prenesti tudi na lokalno raven, da bo Slovenija postala Gazela 2020.

Srečanje je popestrila folklorna skupina Ozare iz Kranja.
V družabnem delu  so se odlično predstavili Gostilna Krištof iz Predoselj, Gostilna Ančka iz Šenčurja, Gostilna pr'Bizjaku z Zg. Bele pri Predvoru, Mesarija Arvaj iz Britofa/Kranj in Vina Guerila – vina z idejo iz Planine pri Ajdovščini.
Ob odlični hrani in pijači so se pletle nove poslovne vezi, ki so plod uspešno izpeljanih dogodkov.

Silvia Lippai